Senaste inläggen

Av Jessica - 25 januari 2014 12:48

Se de demenssjukas särskilda vårdbehov


En bra och intressant artikel i Aftonbladet som min vän Titti reflekterade över:


Personer med demenssjukdom behöver:
1. Rätten till en diagnos
2. Personal(ledning inkluderat) som har kunskap om hur de olika demensjukdomarna yttrar sig. Bemötandestrategier mellan t.ex FLD och Alzheimer skiljer sig avsevärt.
3. Personal som arbetar enligt Kitwoods personcentrerade vård. BPSD hade definitivt minskat.
4. Anpassade lokaler. Vid de tillfällen BPSD uppstår ska det finnas möjlighet att avgränsa boendet. Andra boende ska aldrig vara i fara. 
5. Personal som ingriper och avbryter omgående om en kollega missköter sig. Civilkurage behövs.
6. Ledning som agerar direkt vid missfröhållande, civilkurage även där.
7. Kartläggning och tillvaratagande av personals erfarenheter och kunskaper. Ingen vits att ha erfaren/utbildad personal om de inte får möjlighet att använda sina förmågor. Omvårdnadspersonal som visar goda praktiska resultat ska ges handledarbefogenheter. Det är ju trots allt de som visar hur det ska gå till. Prestige måste bort.
8. Oanmälda tillsynsbesök av personer som har kunskap om hur vardagslivet på ett boende ser ut. Detta gäller för övrigt även vid kommunuppföljningar, de som gör uppföljningen måste ha kunskap inom området.
9. Minimikrav beträffande bemanning, aktivering, ledningsperson i verksamheten, kost m.m.m.m.med mera...

Skulle kunna fortsätta skriva i oändlighet men man måste ju börja någonstans.

 

Ett bra diskussions underlag att ta med för att göra demensvården bättre för alla.

ANNONS
Av Jessica - 25 januari 2014 12:24

Det har skrivits massor om demens- och åldringsvården i pressen den senaste veckan. Allt i från hur dåligt de demenssjuka mår och hur de behandlas, både av medboende och av personalen. Men även hur det ser ut för personalen som arbetar på boendena.

Arbetar själv på ett demensboende, i privat regi det drivs som en ekonomisk förening, utan direkt vinstintresse utan vinsten stannar i verksamheten. Men vi precis som andra ställen har märkt av en negativ ekonomisk sprial hos kommunerna. Har tidigare arbetar på traditionellt ålderdomshem och i hemvården i många år. Så jag har mött olka former av äldre och anhöriga.


De som bor på den avdelning som jag arbetar på är allt i från klassiskt åldersdementa till psykiskt sjuka med demensinslag. Vi har bla de som har en ospecifierad demens, Altzheimers sjukdom och frontallobsdemens.


En dag hos oss på avd är inte den andra lik. Eftersom det är de boendes behov som styr vad som händer och i vilken takt så skiljer dagarna sig åt väldigt. Det kan vara dagar som är väldigt lugna där allt sker i sakta mak. Det kan även vara dagar med ständiga vredesutbrott, konfliker, höga bokstäver och förtvivilan för att dagen börjat fel eller att det helt enkelt bara är en dålig dag för en el flera boende.


Vi blir kallade både den ena och det andra men vi vet ju att inte ta det till oss då det är sjukdomen som talar och inte personen som säger det. Men ibland kan man inte släppa det alltid o då är det skönt att ha bra kollegor att ventilera det med. 


Hos många anhöriga så är det en brist på sjukdomsinsikt. Varför fångas inte de anhöriga upp när de får sjukdomsbeskedet. Nä de ska själva söka upp anhörigföreningar mm. Vi har stor hjälp av de anhöriga då de sitter inne med en guldgruva om sina anhöriga - våra boende. Om hur de varit som personer i sitt friska liv, vad det tyckt om och inte tyckt om mm. Men när de då saknar sjukdomsinsikt så tror de att den demenssjuka ska vara och bete sig som den gjort tidigare vilket de inte kan göra pga sjukdomen. De tror på allt som de säger hur tosigt det än låter och istället för att ta upp en diskussion och fråga personalen så blir det direkta påhopp och feltolkningar. Detta kan resultera i feta rubriker i pressen där reportrarna struntar i att kolla upp faktan ordentligt. 


Visst förekommer det tyvärr  missförhållande inom åldrings och demensvården men vem kollar upp allt som fungerar och leder till bra resultat och ett tryggt boende och tillvara för våra demenssjuka?


Nä vi tysta Änglar som jobbar inom vård och omsorg måste höja våra röster nu och visa på att det finns bra äldrevård i Sverige.


//Jourhavande Ängel inom demensvården

ANNONS
Av Jessica - 19 januari 2014 13:39

Höstäpplena som legat kvarglömda på yttertrappan hela hösten kom till nytta idag. Letade upp ståltråd och en skruvmejsel. Gjorde hål igenom äpplena och trädde upp dem på ståltråden.
Ut i snö och hängde upp dem på tre olika ställen i trädgården. Tog inte lång tid innan koltrastarna kom för att undersöka vad det var för gott vi hängt upp.

Av Jessica - 11 december 2013 19:47

Go kväll...


Nu har stödstrumporna testats ett pass på jobbet. En ovan känsla först men efter någon timmes spring på avdelningen så kändes det ganska skönt faktiskt.


Det blev många kommentarer från de boende och för den delen andra också om fägerna och ränderna på strumporna

 

Blev tyvärr ingen bild på .. men det kommer ...tänkte de skulle få följa med på ett pass till..


Har du problem med att det värker i ben och föttern när du varit, stått el gått mkt så kan nog ett par stödstrumpor vara bra att ha på. Eller under en flygresa och tågresa där man sitter i samma ställning m ben och fötter ganska länge.


Over and out... Nu väntar kaffe, nybakta saffrans muffins och Bönderna på Tv 4...

Av Jessica - 9 december 2013 14:52

Nu har strumporna jag ska prova landat i byrålådan men ikväll ska de minsann få vara med på jobbet. Ska testa dom i olika sammanhang.
På onsdag o torsdagskvällen vi i julklappshjälpen träffas för att packa o slå in klappar till barn i kommunen där familjen inte har det bra ekonomiskt. Då lär jag få stå ett antal timmar

Av Jessica - 2 december 2013 10:45

Här ska testas... Älskar att testa nya saker. Nu har jag fått chansen att vara produkttestare hos Vårdväskan.se.

Jag ska testa ett par stödstrumpor! Jo ni läste rätt stödstrumpor! Men i jobbet som undersköterska så kan man bli trött i benen o då kan det nog vara skönt med ett par. Det ger sig när jag testat.

Dessa snygga strumpor valde jag att testa    


Av Jessica - 6 oktober 2013 19:11

Så är det. Helgen är över även denna gången. En ny vecka ligger framför oss som ett oskrivet blad. Vad ska vi fylla det med?

Av Jessica - 4 oktober 2013 14:08

Alla dagar har något att fira!!! Idag den 4/10 är det dags att fira kanelbullen. Detta är lika med en frossa av bullar. Idag är det tillåtet att ta mer än en kaka från fatet.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se